Pekrska gorca
Samoten grič sredi polj.

Pekrska gorca, znana tudi kot Slovenska Kalvarija, je osameli grič, ki stoji na vzhodni strani naselja Pekre, od Maribora oddaljene približno 2 km. Leži na 351 m nadmorske višine, dejanska višina griča je okoli 50 m. Del griča je porasel z vinsko trto, del z gozdom. Od leta 1664 je na Pekrski gorci stal križ, ki ga je približno okoli leta 1830 nadomestila cerkev Marija sedem žalosti. Do vrha vodi križev pot s štirimi obnovljenimi kapelicami.

Smučarska skakalnica

Leta 1953 so na Pekrski gorci zgradili 60 metrov visoko smučarsko skakalnico, ki je bila po svoji velikosti takoj za Planiško. Načrte za skakalnico je narisal inženir Stanko Bloudek. Podrli so jo leta 1993, a nekaj sledi je vidnih še danes.

Legenda o Pekrski gorci

Zanimiva je legenda o nastanku Pekrske gorce. Nekoč so se Mariborčani zamerili Bogu, zato je dovolil hudiču, da od Pohorja odlomi velik kos granita in ga ponese nad Maribor, vrže v reko Dravo in tako povzroči uničujoče poplave. A časa je imel le do polnoči. Na poti je srečal dobro vilo, ki ga je tako očarala, da je izgubil občutek za čas.

Ko je ura odbila polnoč je hudič od jeze ogromen kos skale vrgel daleč, kot ga je le lahko. Zdaj ta samotna skala leži sredi polj. Na Pohorju pa je v globeli, od koder je hudič odlomil skalo nastalo Črno jezero. Glede na to, da je gorca sestavljena iz iste granitne kamnine kot Pohorje … Kdo ve, morda pa legenda drži.

Legenda je opisana tudi v pesmi Janka Glazerja "Mariborska legenda".