Grič in grad Piramida
Razgledna točka s skrivnimi predori do starega mestnega jedra?
Iz mestnega parka se lahko povzpnemo na Piramido in po slabe por ure hoda uživamo v razgledu, ki se nam ponuja. Piramida je 386 metrov visok grič, posejan z vinogradi, kjer lahko srečate tudi kolesarje, jezdece konj in različne živali. Na vrhu lahko uživate v razgledu na mesto, bližnji grič Kalvarijo, planine Koroške za njo, Pohorje in reko Dravo, ki se vije med travniki in gozdovi naprej po Dravski dolini.

Zasnova gradu

Grad na Piramidi je po letu 1106 zgradil Bernard Spanheimski na ostankih poznorimske postojanke. Iz sprednje strani so ga strateško ščitile strme brežine, z najbolj dostopne severne strani pa najverjetneje stolpasto predgradje z notranjim obrambnim jarkom. Grajsko jedro je bilo obodnega tipa z dvoriščem in vodnjakom na sredini. Ob zasnovi je grad s svojo lijakasto obliko zasedel celotni plato vrh kopastega griča, na katero so se omejila tudi kasnejša skromna dograjevanja.

Grad zamenja piramida

Grad je najverjetneje doživel gradbeno izpopolnitev svojega romanskega jedra v času gotike in tak dočakal leto 1528, ko je pogorel. Šele poznorenesančni obnovi okoli leta 1571 in 1612 sta mu dali obliko dvonadstropnega, najverjetneje dvotraktnega, čokatega poslopja, ki jo kažejo njegove upodobitve iz 17. in začetka 18. stoletja. 1784 so grad podrli in v spomin nanj postavili piramido, ki so jo kasneje podrle strele.

Marijina kapelica

Leta 1821 so grofje Brandisi dali postaviti sedanjo, na kvadratnem tlorisu zasnovano klasicistično Marijino kapelico s piramidasto streho, ki v svoji notranjosti proti mestu obrača kamniti kip Brezmadežne. Od tu se pogled med vinogradi na jugu in jugovzhodu odpira na Dravsko polje, na severozahodu pa proti Koroški in Dravski dolini.

Legenda o skrivnih predorih

Do sedaj so odkopali in raziskali le jugozahodni in del zahodnega dela grajskih ostalin in vodnjak. Legenda pripoveduje, da je bil grad povezan z mestnim gradom s predori pod zemljo.