Paviljon
Legenda o pogumnem čevljarčku, ki je rešil Maribor pred Turki.

Po prvi svetovni vojni so člani Hortikulturnega društva Maribor pred velikim ribnikom zgradili paviljon s čolnarno, garderobami in teraso. Čolnarjenje in drsanje na ribniku je bilo ukinjeno 1972, danes pa paviljon gosti koncerte, otroške prireditve ali vam le ponudi senco in sprostitev po sprehodu po parku.

Zgodovina

Mimo utrjenega Maribora so Turki ropali in požigali že v drugi polovici 15. stol. Leta 1532 pa so na svoji poti proti Dunaju oblegali tudi Maribor. Obleganja so trajala dva dni, mesto pa je po legendi rešil čevljarček.

Legenda o čevljarčku

Legenda pravi, da so Turki pridrveli do mesta tako hitro, da meščani niso uspeli spustiti vode v obrambni jarek. Le ta je ostal suh.

Ko so ljudje po hudem obleganju že izgubili upanje, da bodo Turke pregnali se je mlad čevljarček opogumil in se ponoči preoblekel v turška oblačila. Splazil se je mimo Turkov, ki so spali v suhem obrambnem jarku, odhitel do Treh ribnikov in dvignil zapornice za vodo. Voda je preplavila obrambni jarek in odnesla speče Turke s seboj. Turki so nato obupali in obleganje opustili. Mlad, nepomemben čevljarček je tako postal velik junak.

Mestna obramba

Zasluge za rešitev Maribora zagotovo pripadajo dobro utrjenemu mestu in obrambi, ki jo je z meščani organiziral mestni sodnik Krištof Willenrainer.