Slomškov trg in Stolna cerkev
Stolna in župnijska cerkev, posvečena sv. Janezu Krstniku, je najpomembnejša sakralna stavba v mestu.

Najstarejše ime trga je Kirchenplatz, od leta 1919 se imenuje Slomškov trg in je eden najbolj zanimivih in očarljivih trgov v Mariboru. Nahaja se v zahodnem delu nekdanjega mestnega jedra. Sredi trga stojita Stolna cerkev in kip prvega mariborskega škofa Antona Martina Slomška iz leta 1991. Zraven njiju se razprostira park z bazenčkom in otroško plastiko, kipcem Korleka. Ovalno privzdignjeno ploščad na trgu s piramidalnimi hrasti in kamnitimi stebrički je zasnoval znan slovenski arhitekt Jože Plečnik leta 1938. Okoli Stolne cerkve je bilo včasih mestno pokopališče, kjer so pokopali veliko znamenitih mariborskih družin. Njihovi nagrobniki so danes vzidani v zunanjo steno cerkve. Pomembne zgradbe in spomeniki ki obkrožajo trg so rektorat, sedež Univerze v Mariboru, aleja velikanov pred univerzo, svetilni steber iz leta 1517, Slovensko narodno gledališče Maribor, ki letos obeležuje 100 letnico delovanja in stavba mariborske pošte. Na mestu neorenesančne zgradbe Pošte Maribor je bila včasih cerkev sv. Duha, mestna ubožnica, bolnišnica in dekliška šola.

Zgodovina stolne cerkve

Od nastanka župnije v prvi polovici 12. stoletja do danes je bila stolna in župnijska cerkev, posvečena sv. Janezu Krstniku, večkrat prezidana. Prvotna cerkev je bila verjetno zgrajena že pred letom 1150. Sredi 13. stoletja so jo povišali in razširili v triladijsko slopno baziliko s po štirimi arkadnimi loki med glavno in stranskima ladjama. Ob njej so zgradili kapelo sv. Katarine in jo okoli leta 1450 združili s cerkvijo.

Okoli leta 1320 so v vogalu med zahodnim pročeljem južne stranske ladje in nadstropno kapelo zgradili trinadstropen mestni stolp, ki je imel predvsem obrambno vlogo, delno pa je služil tudi za cerkvene potrebe. Leta 1465 je mestni gradbenik Hans Premer obnovil mestno stražarnico v vrhnji etaži stolpa, okoli leta 1520 pa so stolp povišali za etažo, v kateri so zvonovi. Po mnogih potresih in požarih so jo večkrat preuredili. Po požaru leta 1791 so stolp znižali in zgradili balkon.

Prenos škofijskega sedeža iz St. Andraža v Maribor je pomembno vplival tudi na arhitekturo in opremo cerkve. Vso opremo župnijske cerkve so ohranili in temeljito obnovili.

Cerkveni zvonik

V zvoniku stolne cerkve je delovala požarna opazovalnica, ki je skupaj z organizirano požarno obrambo delovala kot zaščita mesta pred pogostimi, za mesto pogubnimi požari. Požarna opazovalnica na zvoniku, v katerem je bilo urejeno majhno stanovanje je delovala do leta 1933. Takrat so mestne oblasti zvonik zaprle, zadnjo čuvajko Antonio Weiss, pa odpustile.

Zvonik so znova odprli leta 2012, ko je v času Evropske prestolnice kulture, Pokrajinski muzej Maribor uredil čuvajnico in v prostorih zvonika postavil muzejsko zbirko. Po premaganih 162 stopnicah si lahko ogledate domovanje čuvaja, občudujete razgled na zunanji razgledni ploščadi in zazvonite na zvonček želja.