INFO točka - Hiša Stare trte
V osrednjem delu Maribora, na Lentu, raste najstarejša trta na svetu.

Hiša Stare trte je INFO točka na poti sv. Martina skozi Mestno občino Maribor. Tukaj lahko pridobite vse informacije o poti sv. Martina in projektu NewPilgrimAge ter uporabi aplikacije, hkrati pa lahko uživate ob pogledu na najstarejšo trto.

Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnesovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu, ki še vedno obrodi.

Stara trta raste na pročelju hiše, ki je bila nekoč del mestnega obzidja in je preživela Turške vpade in boje med napadalci in branilci mesta. Prav tako je preživela požare, ki so bili zaradi lesenih ostrešij in slamnatih streh v srednjeveškem Mariboru zelo pogosti. Ni je uničila niti trtna uš, niti zavezniško bombardiranje Maribora konec 2. sv. vojne, ko je bila Hiša Stare trte delno porušena. Pomembno je tudi dejstvo, da je rasla na skromni, nepomembni stavbi, ki je skozi stoletja niso veliko obnavljali. Zato je ostala trta nedotaknjena.

Prvič se je pojavila na mestni veduti iz leta 1657, kot že razrasla brajda. Ob njej se danes vrstijo številni slovesni dogodki in trgatev – berejo jo lahko le berači iz Malečnika.

Veste dovolj? Rešite kviz za nagrado!

Kliknite na tole povezavo in odprl se vam bo kviz. Če pravilno rešite vsa vprašanja, vas čaka zanimiva nagrada.